maceskovy_sirup-980x733

Maceška nebo také violka trojbarevná je jedlá květina. Můžete s ní ozdobit koláč, salát nebo si připravit sirup. A rozhodně vám zpestří letní drinky.

 

Dopředu říkám, že nejsem zrovna znalá jedlých květů, stále se učím, poznávám, opravuju se a tak vůbec. V kuchyni s nimi experimentujeme. A když je povaříte se spoustou cukru, i když je to třtinový, není to úplně nejzdravější. ALE. Je to prostě způsob, jak si ty kytičky uchovat doma v kuchyni, jak si provonět den a stejně, po litrech to pít nebudete…

Každý rok sbíráme pampelišky na med (recept brzy), občas děláme i domácí bezinkovou šťávu a jednou jsme zkoušeli také sirup ze sedmikrásek. Letos jsme se pustili do něčeho mnohem voňavějšího, do sirupu z macešek. Neumím si představit, kolik byste jich museli v květináči koupit a radši si ani nepředstavuju, kolik byste jich museli nakrást v parku (nedělejte to, je to zločin!), nicméně, pokud máte někde poblíž zahradnictví, kde se jich zbavují, protože se třeba chystají sázet zeleninu, pak toho využijte, nasbírejte je a připravte si z nich osvěžující květinový sirup. Není to tak těžké a jako dárek je to boží. Můžete si z něj v létě připravit nápoj na zahradu nebo jím osladit čaj. Já voňavé sirupy přidávám i do madlenek nebo sušenek.

Chtěla bych tímto poděkovat svému kamarádovi Lukášovi Zachovi, který má nejmenované zahradnictví (link zde) a dělá super chilli pasty, že mi takhle jednou v sobotu zavolal, ať vezmu děti a nasbírám si macešky. Opravdu lepší plán na víkend jsme si ani nemohly vymyslet…